GUIDE: Med fastelavn lige om hjørnet skal der fastelavnsboller på tallerkenen. Men hvor skal de købes henne? Her er seks steder i Aarhus med den søde sæsonspecialitet på menuen.
Velsmagende wienerbrød
SchweizerBageriet, M. P. Bruuns Gade 56, 8000 Aarhus C
Med rødder tilbage til 1950’erne fejler traditionerne ikke noget hos den kendte Aarhus-bager SchweizerBageriet, der vanen tro har fyldt de store vinduer ud mod M. P. Bruuns Gade med fastelavnsboller i februar. Prøv for eksempel den velsmagende variant af wienerbrødsdej med hjemmelavet hindbærmarmelade eller gærdejsudgaven fyldt med vaniljecreme og chokolade. Er kalorier ikke et problem, kan man gå all in med den flot pyntede flødeskumsbolle med nougat fra den belgiske producent Callebaut. Priserne for wienerbrøds- og gærdejsvarianterne er 19 kr. eller 50 kr. for tre styk, mens flødeskumsudgaven fås for 25 kr. Er der appetit til mere, kan man supplere med et par af bagerens trøfler, der sidste år blevet kåret som byens bedste af Smag Aarhus’ læsere. I spidsen for det traditionsrige Aarhus-bageri står den læreruddannede Tine Lajer Petersen, der overtog stedet i 2003.
Luksus med fløde
MIB Madmarked, Nordre Strandvej 134, 8240 Risskov
En af byens gastronomiske ildsjæle er den kokkeuddannede Martin Ib, der på andet år driver den kombinerede bager og delikatessebutik MIB Madmarked i Risskov. Butikken lokker op til fastelavn med to slags fastelavnsboller, der med garanti får mundvandet til at drive. Er man til fløde, skal man bestille luksusudgaven med flødecreme, Sarah Bernard-creme og Amarena-kirsebær, mens elskere af den traditionelle fastelavnsbolle kan stille sulten med en klassisk bolle med marcipan, creme og belgisk chokolade. Begge varianter laves i gærdej, der er pyntet efter alle kunstens regler. Prisen for flødeudgaven er 28 kr. eller 75 kr. for tre styk, mens den gammeldags udgave fås for 20 kr. eller 55 kr. for tre styk. Udover søde sager byder butikken også på sandwiches, pizzaer, smørrebrød og hverdagsretter som takeaway. MIB Madmarked har en søsterbutik på Aarhus Ø med samme udvalg.
Masser af smør
Briançon, Åboulevarden 53, 8000 Aarhus C
To af byens største smørelskere er søskendeparret Karina og Kenneth Trosborg, der driver bageriet Briançon ved åen. Duoen har siden åbningen for 13 år siden sat en ære i at bage alle stedets kager med masser af smør, og således også fastelavnsbollerne, der fås i fire varianter lavet på luftig gærdej. Sæt eksempelvis tænderne i en traditionel bolle med marcipan og creme eller en moderne version med chokolade og havtorn, hvis humøret er til at prøve noget nyt. Trods smørmængden føles bollerne ikke fede, og er der plads til mere, kan man supplere med et par af de fortrinlige croissanter, der sidste år blev kåret som byens bedste i en læserafstemning på Smag Aarhus. Briançon har også et stort udvalg af champagner og holder jævnligt arrangementer, hvor man kan lære om boblernes verden og smage på de våde varer. En fastelavnsbolle på Åboulevarden koster 19 kr., mens fire styk kan fås for 65 kr.
Krydrede boller
Mor Anna, Mejlgade 5, 8000 Aarhus C
Kan man krydre en fastelavnsbolle med timian og rosmarin? Hos bageriet Mor Anna i Mejlgade er svaret ja. Den usædvanlige sæsonspecialitet på stedet indeholder også abrikos, saltkaramel og flødecreme og fås til 25 kr. Bliver krydringen en tand for moderne, byder bageren på en hindbærudgave til samme pris og en stribe traditionelle fastelavnsboller med marcipan, chokolade og vaniljecreme toppet med chokoladeganache til 20 kr. Bageriet drives af folkene bag den kendte Aarhus-café Casablanca lige om hjørnet, og er den søde tand klar til mere, kan man prøve Mor Annas fine udgave af den franske klassiker pain au chocolat, en af de velbagte kanelsnegle eller den såkaldte croffin, der dækker over en croissant bagt i muffinform. De frisksmurte sandwiches er også en anbefaling værd, hvis man er på jagt efter en hurtig frokost. Bemærk, at bageriet kun har åbent i hverdagene.
Som i gamle dage
Bagerforretningen i Den Gamle By, Viborgvej 2, 8000 Aarhus C
Skal fastelavnsbollen være af den klassiske type, kan vejen gå forbi bagerbutikken i Den Gamle By. Bageriet i det populære friluftmuseum bager de søde boller både i gærdej og wienerbrødsdej, og de rustikt pyntede specialiteter er i bedste mormorstil fyldt med vaniljecreme, flødeskum og sveskemarmelade. Opskrifterne er efter museets eget udsagn mere end 100 år gamle, og butikken byder også på en lang række andre kager lige fra hindbærsnitter til vaniljekranse, hvis appetitten er til mere. Skal besøget kombineres med en frokost, kan den indtages på værtshuset Winekes Kælder, der ligger på det centrale torv. Prisen for wienerbrødsbollen er 22 kr., mens gærdejsversionen fås til budgetvenlige 12 kr. Den eneste ulempe? Man skal betale entré til museet for at sætte tænderne i de historiske lækkerbiskener. Bonusinfo: Bagerbutikkens buede vinduesparti stammer fra et bageri, der oprindeligt lå i Ribe.
Glutenfrie lækkerier
For Emma, Vestergade 15, 8000 Aarhus C
Bare fordi man ikke kan tåle gluten, er der ingen grund til at springe over årets fastelavnsbolle. Hos det gluten- og laktosefrie bageri For Emma på Vestergade byder ejer Helle Bagger-Sørensen på indbydende fastelavnsboller, der er fyldt med vaniljecreme og chokolade. Smagsvarianterne skifter løbende frem mod fastelavn, og trods manglen på hvedemel i dejen sidder både smag og udseende lige i skabet. Stedet sælger også diverse former for glutenfrit brød, og skal den søde tand forkæles lidt ekstra, kan man snuppe nogle af de lækre småkager med hjem til kaffen. Bageriet er navngivet efter ejerens datter Emma, som lider af den autoimmune sygdom cøliaki og derfor ikke kan tåle gluten. Stedet har også en webshop med forskellige brødkasser og færdige melblandinger, der er lige til at smide i dejskålen hjemme ved køkkenbordet. Prisen for fastelavnsbollerne er 17 kr. for én eller 60 kr. for fire styk.
Indlægget 6 steder med lækre fastelavnsboller blev vist første gang den Smag Aarhus.