CAFÉ Her er 5 uomgængelige caféklassikere, du skal besøge i Aarhus.
Udbuddet af caféer i Aarhus ændrer sig hele tiden, og den ene newcomer er mere hip og moderne end den anden. Men der findes også en håndfuld cafeer, som har formår at holde trit med udviklingen gennem mange år, mens nabocaféerne skifter navne og ejere. Det er caféer, der gemmer på gode historier fra flere årtier, og som i dag har opnået en ikonisk status. Med andre ord de udødelige cafeklassikere, som der ikke er nogen vej udenom. Her er en guide til 5 klassiske Aarhus-caféer, du skal besøge.
Parisisk perle i Latinerkvarteret
Café Casablanca, Rosensgade 12, 8000 Aarhus C
Casablanca så dagens lys for første gang i 1981 og har ligget på den brostensbelagte Rosensgade lige siden. Caféen er nok mest en gammel kending hos den generation, der var unge i 1980’erne, men ikke desto mindre er Casablanca i dag et af byens bedste bud på en parisisk fortovscafe. Casablanca blev netop grundlagt med en vision om at bringe fransk bistromad til byen, og i dag er det bestemt ikke en skuffende oplevelse at indtage en ret fra det varierede, kvalitetsbevidste menukort. Folkene bag disken formår at være tro mod de franske inspirationskilder, og sideløbende med det franske islæt på menukortet er der løbende plads til nytænkning. Prøv for eksempel caféens brunch, som udover det sædvanlige brunchudvalg har økologisk skyr med ingefær og granola, hjemmelavede tapanader og lækkert, nybagt brød fra delien Mor Anna. Hvis solen skinner, og humøret er højt, er der ikke meget i Aarhus, der slår en kop kaffe og sydlandsk stemning foran Café Casablanca.
Engle og bohemer på Studsgade
Café Englen, Studsgade 3, 8000 Aarhus C
Siden 1984 har der boet en engel på Studsgade 3. Eller i hvert har den navnkundige Café Englen haft til huse på adressen i Latinerkvarteret i over 20 år. Caféen har alle dage været populær og var i tidernes morgen (læs: 80’erne) hjemsted for stribevis af bohemetyper og musikere som Lars HUG, Peter A.G og Anne Dorthe Michaelsen. Så bliver det ikke mere Aarhus-agtigt, vel? Egentlig er der ikke meget, der har ændret sig siden dengang. 80’er-koryfæerne er erstattet af unge hipsters og studerende, der veksler SU’en til café latte, men den franske cafekultur lever i bedste velgående både hvad angår indretning og menu. Kortet gemmer stadig på franske fristelser som Croque Monsieur og Croque Madame, fransk løgsuppe og diverse salater, og følelsen af at sidde på en fortovscafe i Paris er lyslevende. Englens gårdhave er desuden fortsat en af byens absolut hyggeligste, ikke mindst her i forårs- og sommermånederne.
Læs også: 5 oversete brunchsteder i Aarhus
Læs også: 5 fremragende økocaféer i Aarhus
Velbesøgt café på hjørnet
Drudenfuss, Graven 30, 8000 Aarhus C
Der var en tid, hvor caféerne i Aarhus ikke lå klods op og ned af hinanden, og dét at gå ud og spise ikke var en sædvane. Dengang for omtrent 25 år siden flyttede Drudenfuss ind på hjørnet af Studsgade og Graven, and the rest is history. Caféen med de karakteristiske blade på facaden er en Aarhus-favorit, hvor kan sidde og følge med i livets gang i Latinerkvarteret, imens man nyder sin mad. Indretningen har referencer til Berlins upolerede cafémiljø og Barcelonas feststemte gader, og caféen er for både for dem, der søger et sted at indtage frokosten på en solrig forårsdag, og dem som først vågner, når natten falder på. Selvom Druden, som caféen kaldes hos stamgæsterne, har eksisteret i over to årtier, er kvaliteten på tallerkenerne er i top, og menukortet fornyes menukortet jævnligt. Lige nu byder den velbesøgte café for eksempel på confiteret and, en klassisk caféburger piftet op med oystersauce og koriander og vellavede tapas fra den såkaldte Småt & Godt-menu.
Populær radiocafé ved teatret
Cafe Hack, Teatergaden 1, 8000 Aarhus C
Ikke nok med at være placeret mellem to så prominente institutioner som Aarhus Domkirke og Aarhus Teater, så lægger Cafe Hack også hver søndag formiddag hus til det populære radioprogram ”Cafe Haack” på P4. Med andre ord er caféen på Bispetorv noget nær danmarksberømt og alene derfor et besøg værd. Caféen ligger sammen med teatret i arkitekt Hack Kampmanns smukke teaterbygning fra 1900, som har givet caféen dens navn. Hvis du er til brunch, kan du spise den i selskab med 80 andre gæster som publikum til radioprogrammet og måske ligefrem sige hej til en kendis. Men caféen kører også en fin aftensmenu, som naturligvis kan indtages i god tid inden en eventuel teatertur hos naboen. Indretningen ligger i den absolut bedre ende blandt de aarhusianske caféer, og caféen er så absolut et besøg værd, også selvom man ikke tilhører det voksne P4-segment.
Steaks og specialrom på Vestergade
Jacob’s BarBQ, Vestergade 3, Aarhus C
Med 40 års anciennitet er Jacob’s BQ en klassiker i Aarhus. Stedet, der indforstået kaldes Jacob’s i folkemunde, dækker over en restaurant, en café, en rom- og champagnebar og en pitabar, som tiltrækker folk fra nær og fjern. Restauranten er et steakhouse med en rustik indretning og en åben grill, hvor der fremtrylles saftige steaks med gril-mærker. Stedet er oplagt, hvis aftenen byder på en bytur senere, eller hvis I har planer om at kigge stedets rombar, der åbnede sidste år og byder på en række specialrom serveret til tonerne af pianomusik. Restauranten har trods det erklærede kødfokus også et fint udvalg af vegetarretter i form af eksempelvis panerede svampefrikadeller, tzatziki og salater med diverse tilbehør, dyp og fritter til. Hvis I ikke er til den store restaurantmenu, er det oplagt at snuppe et af pitabarens gedigent gode pitabrød med fyld af kød eller falaffel. Velbekomme!
Læs også: 5 oversete caféer i Aarhus
Læs også: 6 studiecaféer i særklasse
Indlægget 5 klassiske caféer i Aarhus blev vist første gang den Smag Aarhus.